fbpx

Manuele Lymfedrainage

Heb je veel vocht in je arm of been als gevolg van een operatie, ziekte, blessure of na een lange reis? Hebt u chronisch stress? Heeft je afweersysteem een boost nodig door je immuniteit te verhogen? Lymfedrainage zorgt voor ontspanning.

In je lichaam loopt er een lymfestelsel die zorgen dat afvalstoffen en te veel (lymfe) vocht wordt afgevoerd via lymfeklieren en lymfeknopen. Dit lymfestelsel heeft niet zoveel druk als de bloedsomloop en moet soms geholpen worden. Lymfeknopen kunnen ook verstopt zijn waardoor de doorstroming minder goed verloopt. Het lymfestelsel wordt ook gebruik voor het afweersysteem voor virussen en bacteriën.

Lymfedrainage

Manuele Lymfedrainage is een zachte massage

Manuele Lymfedrainage is een zachte massage om het doorstromen in de lymfestelsel te stimuleren. De lymfevaten hebben kleine spiertjes en klepjes die zorgen dat de lymfevocht niet terug kan stromen. Deze lymfevocht met afvalstoffen gaat via lymfeknopen naar de hals waar het via het bloed wordt afgevoerd. Door te veel aan afvalstoffen kunnen de vaten en lymfeknopen verstopt raken en hun werk onvoldoende doen. Het gevolg zijn bijvoorbeeld dikke armen of benen.

Manuele lymfedrainage zorgt ervoor dat de lymfecirculatie sneller gaat werken dan normaal. Deze behandeling heeft daardoor ook een ontspannend effect en zorgt ervoor dat de huid er gezonder uit gaat zien. Het reinigt en stimuleert het hele lichaam en vermindert de kans op ziekten.
Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar daarnaast op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht. In 1932 is deze methode ontwikkeld door Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog.

Behandeling van lymfe als gevolg van kanker is voorbehouden aan een oedeemtherapeut.

Lymfetaping

Als aanvulling op lymfe drainage maken we vaak gebruik van lymfetaping. Lymfetaping zijn smalle strookjes medical tape die wordt gebruikt om het vocht nog langere tijd na de behandeling af te voeren. Lymfetaping kan worden toegepast op armen en benen met lymfoedeem, maar het is ook mogelijk om oedeem te behandelen op plaatsen in het lichaam waar compressietherapie niet of nauwelijks mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan oedeem in het gezicht, halsgebied of in de borst. 

Kosten

De duur van een sessie Manuele Lymfedrainage is sterk afhankelijk van de zorgvraag. Er wordt 50 minuten voor een behandeling gereserveerd, maar kan in praktijk korter worden.

De eerste sessie is een intake inclusief behandeling van 25 minuten.

kosten: € 1,= per minuut

[instagram-feed]