fbpx

Energetische massagevormen op een rij

Masseren kennen we in heel veel massagevormen en richt zich grofweg op spieren, gewrichten, bindweefsel, fascia, houding, beweging en energiebanen, zowel in het normale leven als tijdens je werk en bij sport. De massagevormen kan je onderverdelen in 3 groepen, te weten Ontspannende, Zorgvraag en Energetische massagevorm. Vanzelfsprekend zijn er massagevormen die een combinatie van meerdere groepen hebben.

Daarnaast kunnen de massagevormen onderverdeeld worden in Oosterse massages en Westerse massages.  Oosterse massages zijn zowel ontspannend, zorgvraag gericht en vooral energetisch. Voorbeelden van oosterse massages zijn Chinese Tui na, Sweda massage, Ko bi do, Shaitsu, thaise massage en Ayurvedische massage.

De westerse massages zijn meer gericht om ontspanning en/of de zorgvraag. We zien wel  dat er steeds meer oosterse massages hier hun intrede vinden.

Heb je introductie 20 meest voorkomende massagevormen en massagetype uitgelegd al gelezen? Dit deel van de Blog beschrijft de meest voorkomende Energetische massages.

Energetisch

Massage is ontstaan in China. In de oosterse wereld is massage een onderdeel om je lichaam te herstellen, te helpen om het zelfherstellende vermogen van het lichaam te ondersteunen. Dat betekent niet alleen het fysieke tastbare, maar ook de energetische stromen in je lichaam.

In je lichaam lopen energetisch gezien energiebanen, ook wel meridianen genoemd. Deze energiebanen geven de levensstromen aan alle onderdelen van het lichaam en zijn gekoppeld aan de universele energie. In de energiebanen kunnen blokkades ontstaan, waardoor de energie niet door ons lichaam stroomt.

Met energetische massages stimuleer je de energiebanen en verwijder je de energieblokkades.

Deze massages zijn vaak zachte massages met of zonder olie. Kenmerkend is dat deze massages niet alleen strijkingen bevat, maar ook drukpunten en eventueel handoplegging gebruikt. De oliën worden ook vaak gebruikt voor de reiniging van het huidoppervlak.

De energetische massagevormen zijn:

Reiki
Tui na
Tantra massage
Sweda massage
Polariteitsmassage
Biodynamische massage
Ku Bido

Lomi-lomi massage
Ayurvedische massage
Klankschaal massage
Accupressuur
Shiatsu
Thaise massage

Reiki

Reiki

Reiki is een alternatieve behandelvorm. Met reiki hef je blokkades in het lichaam op. Dit kunnen fysieke, mentale, emotionele, energetische en zelfs spirituele blokkades zijn. Met reiki neem je energie blokkades in het lichaam weg door de universele energie met handoplegging wat het zelfgenezend proces van je lichaam. 

Een masseur kan Reiki combineren door enerzijds een sportmassage of ontspanningsmassage te geven en tegelijkertijd middels zijn handen de energie door te geven aan de client.

Lomi-Lomi

Lomi-lomi massage

Lomi Lomi massage is een rustige ritmische massage, die gericht is op ontspanning en genezing. Een lomi lomi massage heeft effect op het fysieke-, emotionele- en spirituele lichaam. Het herstelt de vitaliteit, verbetert de bloedsomloop, heeft een diepe werking op het spier- en zenuwstelsel en op de zintuigen. Het brengt diepe ontspanning, tot inzichten, loskomen van emoties of een spirituele ervaring. Het is een massage die uitgevoerd wordt met lange vloeiende bewegingen over de volledige lengte van het lichaam waarbij voornamelijk met het zachte deel van de onderarmen wordt gemasseerd.

Ayurvedische massage

Ayuvedische massage

Een ayurvedische massage is een onderdeel van ayurveda, een Oosterse levenswijze die gericht is op het leven in zijn geheel en combineert fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten met het doel om lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen.

Kenmerken van een ayurvedische massage is dat er essentiële oliën worden gebruikt die het lichaam reinigt en negatieve energieën weghaalt. Er worden lange rustige strijkingen gegeven en er is focus op het openmaken van specifieke energiepunten, zogenaamde marmapunten.

Lees verder naar Ontspannende massagevormen–>

[instagram-feed]