fbpx

De 8 ontspannende massagevormen meest voorkomend uitgelegd

Masseren kennen we in heel veel massagevormen en richt zich grofweg op spieren, gewrichten, bindweefsel, fascia, houding, beweging en energiebanen, zowel in het normale leven als tijdens je werk en bij sport.

De massagevormen kan je onderverdelen in 3 groepen, te weten Ontspannende, Zorgvraag en Energetische massagevorm. Vanzelfsprekend zijn er massagevormen die een combinatie van meerdere groepen hebben.

Heb je introductie 20 meest voorkomende massagevormen en massagetype uitgelegd al gelezen? Dit deel van de Blog beschrijft de meest voorkomende Ontspannende massages.

Ontspannende massage

Het doel van al deze ontspannende massagevormen is om je lichaam, je spieren en mentaal, je geest te laten ontspannen. 

Kenmerkend bij deze massagevormen is dat het lange zachte strijkingen zijn met (eventueel warme) massage-olie.  Hierdoor stimuleer je de bloeddoorstroming, zorg je voor afvoer van afvalstoffen uit de spieren, zodat deze goed kunnen ontspannen.  Doordat het een zachte wijze van masseren is zorgt dit voor de ontspanning van het hele lichaam en geest.

De massagevormen voor de ontspanning zijn:

Ontspanningsmassage
Zweedse massage
Indiase hoofdmassage
Hammam
Hotstone massage
Shiatsu
Aromatherapie
Voetreflexmassage
Zwangerschapsmassage
Shantala massage
Postnatale massage

Kruidenstempelmassage
Massage bij Kanker
Intuïtieve massage
Chocolademassage
Bamboe massage
Lomi-lomi massage
Ayurvedische massage
Klankschaal massage

Ontspanningsmassage/ Zweedse massage

Een ontspanningsmassage wordt uitgevoerd op de hele achterzijde en/of de hele voorzijde van je lichaam. Door middel van warme olie, zachte strijkingen en ontspannende muziek kom je in een modus waar je jezelf mag laten gaan. In overleg met je masseur kan je een stevigere massage krijgen, om te zorgen dat je mentaal al je de spanningen en stress los laat. De spieren zullen ontspannen, de opgebouwde spanning zal verdwijnen en afvalstoffen worden afgevoerd. Daarnaast komt er door een ontspanningsmassage endorfine vrij. Dit helpt voor een ontspannen en gelukzalig gevoel.

Meer informatie

Indiase hoofdmassage

Een Indiase hoofdmassage richt zich voornamelijk op het voorhoofd, hoofdhuid en de aangrenzing van de spieren aan de schedelrand. Er worden strijkingen gegeven over de spieren van de hoofd. Soms zijn dit snelle strijkingen om de adrenaline te versterken om daarna met zachte strijkingen tot een diepere ontspanning te komen. Deze massage helpt bij het sneller en dieper ontspannen, bevorderen van gezonde huid, haar en haargroei, verbeteren van goede slaap en concentratie.

Meer informatie

Hammam

Hamam massage

Hammam is officieel een Oosterse reinigingsritueel. Hammam is afkomstig uit de Arabische wereld, Turkije, Marokko. Er wordt gebruik gemaakt van veel warm water, je wordt gescrubt, krijgt een dikke laag zeepbellen met een zeepzak om gemasseerd te worden.

Hammam zie je vaak terug bij een wellness centra, omdat er veel water wordt gebruikt en meestal lig je op een verwarmde marmeren tafel.

Het geeft een zeer weldadige rust en bevorderd de doorbloeding door de warmte en warm water. Door het scrubben verwijderd de dode huidcellen en stimuleert de celvernieuwing.

Hotstone massage

Hotstone massage is vergelijkbaar met een ontspannende massage waarbij naast olie en de gewone massage ook warme stenen worden gebruikt. Hierdoor is het een wat stevigere massage die afgewisseld wordt met zachtere strijkingen met de stenen. De warmte van de stenen geeft voor een langere duur een diepte werking op de spieren en zorgt.

Meer informatie

Shiatsu

Shiatsu therapie

Shiatsu is een Japanse massagetechniek die wordt ingezet om het lichaam en de geest in balans te brengen. In het Japans betekent shi vinger en atsu druk. De therapeut gebruikt de duimen, handpalmen, vingers én het eigen lichaamsgewicht om druk uit te oefenen op de acupunctuurpunten en op de meridianen.

De essentie van shiatsu zit niet alleen in diagnose en behandeling met de handen, maar in de warmte van de moederlijke aanraking

Aromatherapie

olie massage

In de geneeskunde wordt gebruik gemaakt van essentiële oliën. Deze oliën kunnen worden ingenomen of worden gebruikt op het lichaam zodat deze in de huid kunnen intrekken. Essentiële oliën hebben ontsmettende, genezende en evenwicht brengende eigenschappen. 

Bij een aromatherapie worden essentiële oliën voor een specifiek doel (meestal in combinatie met massageolie) gebruikt om te masseren. Door de massage wordt de doorbloeding bevorderd, de poriën van de huid gaan open en wordt daardoor de essentiële olie sneller opgenomen in de huid. Daarnaast heeft een olie ook vaak een specifieke geur waardoor de massageolie heerlijk kan ruiken tijdens het aanbrengen.

Voetreflexmassage

Voetreflex massage

Een voetreflexmassage is een zachte massage om de reflexen in de voeten te stimuleren.

In de voeten zitten reflexen die gekoppeld zijn met de organen. Als een orgaan of lichaamsdeel niet goed werkt is dat te herkennen als een pijnlijke/ gevoelige plek in de voeten, zogenaamde energie reflecterende punten.  Met het stimuleren van de reflexen wordt teruggegaan evenwichtstoestand wat het zelf genezend vermogen van het lichaam bevorderd. 

Tijdens de behandeling worden de voeten gemasseerd dat zorgt voor reiniging van het lichaam en het uitscheiden van afvalstoffen. Zo ontstaat er ontspanning en ontstressen, de doorbloeding in de voeten wordt verbeterd, de klachten van lichaam en organen worden behandeld. Een voetreflex massage kan gebruikt worden ter behandeling van klachten in het lichaam of organen, maar ook ter preventie van klachten

Zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage

Een zwangerschapsmassage is een zachte massage die gericht is voor je zwangere lichaam. De massage richt zich op je benen, omdat dit die sneller vermoeid raken en meer vocht vasthouden. De masseur vermijdt vaak de buik en drukpunten die in verbinding staan met de baarmoeder. 

Een ontspanningsmassage en lymfe drainage is zeker aan te bevelen na de zwangerschap om vocht te verliezen en je hormonen in balans te brengen.

De zwangerschapsmassage is niet alleen ontspannend, maar verhoogt je mentale gezondheid, je slaapt beter, houdt minder vocht vast, verlicht pijnklachten, versterkt de weerstand en verkleint de kans op vroeggeboorte.

Lees verder naar Zorgvraag massagevormen–>

[instagram-feed]