Masseren richt zich grofweg op spieren, gewrichten, bindweefsel, fascia, houding, beweging en energiebanen, zowel in het normale leven als tijdens je werk en bij sport. De massagevormen kan je onderverdelen in 3 groepen, te weten Ontspannende, Zorgvraag en Energetische massagevorm. Sportmassage is de belangrijkste zorgvraag massagevorm.
Heb je introductie 20 meest voorkomende massagevormen en massagetype uitgelegd al gelezen? Dit deel van de Blog beschrijft de meest voorkomende massages in de Zorgvraag.
Zorgvraag
Masseren kan voor ontspanning zorgen, maar kan ook fysieke klachten verminderen, waarna het zelfherstellend vermogen van het lichaam de klachten kunnen laten verdwijnen.
De klachten die met masseren behandeld kunnen worden zijn gericht op de spieren, pezen, fascie, bindweefsel en gewrichten. Deze groep kunnen echter voor veel onbegrepen klachten (SOLK) zorgen.
Wat masseren NIET kan herstellen zijn verklaarbare medische klachten, zoals een gebroken been, ontstoken wonden, te hoge cholestorol, en andere.
De massagevormen voor de de zorgvraag zijn:
Sportmassage Aromatherapie Voetreflexmassage Zwangerschapsmassage Shantala massage Postnatale massage | Indiase Hoofdmassage Hamam Hotstone massage Accupressuur Shiatsu Ku bido Thaise massage |
Deze blog beschrijft de massagevorm Sportmassage. De overige massagevormen zijn al beschreven in Ontspannende massagevormen en Energetische massagevormen
Sportmassage
Sportmassage is gericht op het stimuleren en het verbeteren van de doorbloeding in de spieren, waardoor de afvoer vanaf afvalstoffen verbeterd en zorgt voor beter herstel van je spieren in je lichaam. Sportmassage is goed tegen vermoeidheid, spierpijn, verhoogde spierspanningen, stijfheid, kramp, vochtvorming en knopen in je spieren. Sportmassage werkt ook preventief om blessures en overbelasting van de spieren te voorkomen. De massagetechnieken zijn meestal iets steviger dan een ontspanningsmassage, maar mag zeker niet onprettig pijnlijk zijn.
Massagetypen
De term Sportmassage is een veelkomende term , maar eigenlijk een verkeerd gekozen. Sportmassage komt veel voor in de sport, maar niet alleen voor de sport.
Sportmassage is voor iedereen met een zorgvraag. Heb je spierpijn, een rozen schoulder, een stijve nek, tintelende benen, dan is Sportmassage mogelijk de oplossing.
Het kenmerkt zich doordat het een gerichte massage is op het onderwerp waar je last van hebt. Dat kan een specifieke spier, gewricht of fasciae zijn , maar ook je bindweefsel, lymfe en litteken zijn.
Sportmassage is een samenstelling van veel verschillende massagetypen, behandelingen die specifiek gericht zijn op speciale onderwerpen:
- Triggerpoint massage kan knopen in de spieren verwijderen;
- Bindweefselmassage zorgt dat het bindweefsel in je opperhuid soepel kan maken;
- Ook cupping is een techniek om je bindweefsel soepel te maken;
- Lymfe therapie is gericht om het gehele lymfestelsel te schonen;
- Deep tissue massage zorgt dat de fascia tussen de spieren soepel wordt.
Deze behandelingen worden ook vaak als een losse behandelingen aangeboden.
Bindweefselmassage
Naast organen, spieren, botten zit er ook een elastisch spinnenweb in ons lichaam, genaamd Fascia, oftewel bindweefsel. Zonder fascia is ons lichaam een plumpudding. Bij een bindweefselmassage richten we ons op een losmazige, donzige spons die vlak onder het huidoppervlak ligt die houdt onze huid soepel. Deze kan verklevingen krijgen en stugger worden. Dit kan zorgen dat er minder doorbloeding van de huid is, de huid grauwer is, maar ook dat zenuwen in de knel komen. Wat voorkomt is dat de zenuwen in de onderrug geblokkeerd worden met daardoor tintelingen en pijn in beide benen.
Bij bindweefselmassage wordt de huid op verschillende manieren opgerekt in alle richtingen, zodat het bindweefsel in het huidoppervlak los en weker wordt. Het is geen stevige massage, maar kan een pijnlijke massage zijn die in samenspraak tussen masseur en client wordt uitgevoerd.
Deze massage zorgt dat de verklevingen in de opperhuid minder worden, betere doorbloeding van de huid, minder spanning in de huid, geen druk meer op de onderliggende zenuwen.
Cupping
Cupping is een andere manier van bindweefselmassage. Met rubberen of glazen bollen wordt er een vacuüm op de huid gecreëerd, waardoor het huidoppervlak iets wordt uitgerekt, de doorbloeding wordt gestimuleerd en het bindweefsel soepel wordt gemaakt. Door het vacuüm wordt ook de huidoppervlak ontgift. Afhankelijk van de masseur kan het zijn dat er voor enkele dagen rode plekken ( te grootte van de cups) op het lichaam zijn.
Deep tissue massage
Zoals beschreven in de bindweefselmassage zit de fascia door het hele lichaam als een elastisch spinnenweb. De fascia zit om de spieren en verbind naast gelegen spieren met elkaar. Deep tissue massage is een stevige, langzame massage, om te zorgen dat deze fascia om en tussen de spieren weer soepeler wordt. Hierdoor worden de spieren weer soepel, bevordert de doorbloeding en kunnen de spieren weer optimaal werken,
Triggerpoint massage
In je spieren kunnen door de afvalstoffen zogenaamde knopen ontstaan. Deze knopen doen pijn en zorgen dat de spieren hun functie niet goed kunnen uitvoeren. Een triggerpoint kan ook uitstralende pijn geven in andere delen van het lichaam.
Een triggerpoint massage is specifiek gericht om de pijnlijke knopen te deactiveren om je spieren weer te herstellen. Het is een hele plaatselijke massage die kan ‘aangenaam’ pijnlijk kan zijn. De client wordt gevraagd om mee te helpen, zoals het aanspannen van de spieren.
Lymfe drainage
Naast aders is er een lymfestelsel die afvalstoffen en vocht uit het lichaam afvoeren. Het lymfestelsel is ook belangrijk voor het afweersysteem. De manuele lymfe drainage is een hele zachte massage waarmee de lymfestroom in het lymfevatensysteem wordt bevorderd. Eventuele vervuilingen in de lymfeknopen worden weggemasseerd.
Een lymfedrainage wordt veel gebruikt om vochtophoping (oedeem) te verminderen, het stimuleert de vochtdoorstroming, verhoogt de weerstand, verlaagt de stress en optimaliseert het hormonale stelsel.