fbpx

Knopen in je spieren – Triggerpoints

Veel mensen hebben aanhoudende spierpijn, delen van het lichaam die zeer doen. Dit kan gevolgen hebben dat je geen grote afstanden meer kan lopen dat je een trap niet kan oplopen, dat je een koffiekopje niet kan optillen. Deze knopen worden ook wel triggerpoints genoemd.

Wat is een triggerpoint en wat kan je er aan doen?

Wat is een triggerpoint

Een triggerpoint is een lokale aanhoudende verkramping in je spieren. Door deze verkramping is ontstaat er een tekort aan bloedtoevoer en zuurstof. Afvalstoffen in de spieren zullen ophopen en er ontstaan gevoelige plekjes. Deze triggerpoints kan je voelen als kleine pijnlijke speldenknopjes, meestal in de spierbuik (dikkere gedeelte van de spier). Als je je spier iets indrukt en met je vinger over de spier glijdt, dan kan het aan de buitenkant als een grindpad voelen. Als je drukt op een triggerpoint, dan kan die pijnlijk aanvoelen.

 Wanneer er meer triggerpoints bij elkaar zijn dan wordt de doorbloeding en zuurstoftekort nog meer geblokkeerd. Zo kan je dan een bobbel ter grootte van een twee Euro munt voelen. Als je dan over je spier glijdt dan voelt het meer als een kiezelpad. Deze bobbels kunnen zeer gevoelig zijn.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Een spierbundel bestaat uit heel veel strengen spieren die naast elkaar liggen. Zo’n spierstreng bestaat uit kleine vakjes, die groter en langer kunnen worden. In ontspannen stand zijn de vakjes (sarcoom) overal gelijk aan elkaar. Tijdens het aanspannen van een spier worden die vakjes kleiner. Op het moment dat een vakje korter wordt, dan wordt een ander vakje in de spierstreng langer. Als er veel vakjes kleiner worden dan zullen andere vakjes langer worden, totdat de rek er uit is. Als er dan nog meer vakjes kleiner worden dan zal wordt de spier in het geheel korter en ontstaat de gewenste spiersamentrekking, de beweging.

Om een spier samen te trekken moet er energie worden geleverd. Hiervoor zorgt het bloed voor voedingsstoffen en zuurstof. Naast energie ontstaan er afvalstoffen die door het bloed weer wordt afgevoerd. Als er meer wordt afvalstoffen komen dan dat het bloed kan afvoeren, dan ontstaan er ophopingen van afvalstoffen. 

Triggerpoint
Triggerpoints in de spierstreng

Dit kan gebeuren als de spieren langdurig worden gespannen. Denk dan aan:

  • Je spant je langdurig aan, omdat je bijvoorbeeld vaak met opgetrokken schouders zit.
  • Je spieren doen vaak dezelfde beweging achter elkaar, zonder ze te ontspannen.

Daarnaast kan ook een overbelasting als gevolg van een ongeluk, operaties of kortdurende zware inspanning zorgen voor triggerpoints. Ook bij lichamelijke kenmerken, zoals beenlengteverschil, zwakke spieren etc, kunnen zorgen dat de andere spieren overbelast raken en triggerpoints veroorzaken.

Ook stress en oververmoeidheid zorgt dat je spieren gaan krampen en kunnen daardoor ook triggerpoints veroorzaken in de spieren.

Reffered pain

triggerpoint pijn
Reffered pain door triggerppoints

Niet elke triggerpoint doet pijn. Hoe groter de triggerpoints, hoe meer pijn ze doen. Er zijn ook latente triggerpoints. Je kunt ze wel voelen. Als je op die triggerpoints harder drukt dan gaan ze tijdelijk pijn doen. De actieve triggerpoints geven hun pijn door aan de zenuwen.

Elke zenuw van het lichaam lopen van hun bron naar de ruggenmerg en vervolgens naar je hersenen. Het komt vaak voor een triggerpoint pijnsignalen doorsturen die lijken dat ze van een andere plek komen. Deze pijn komt voor als uitstralende sensatie, tintelingen een doof gevoel of pijn. Het kan zelfs voorkomen dat een triggerpoint pijn van een orgaan simuleert.

Niet elk pijnlijk punt is een triggerpoint. Een wond of een ontsteking geeft roodheid, wordt warm en er komt een opzwelling.  Het kan zijn dat je huid heel gevoelig aanvoelt, zogenaamde pijnpunten.

Bij jezelf kan je triggerpoints wel voelen. Bij anderen heb je enige medische kennis nodig.

Wat kan je tegen een triggerpoint doen?

Een triggerpoint kan je vinden door met je vingers enigszins stevig over je spier te bewegen. Daar vindt je hardere bobbels, het liefst speldenknoppen in je spier. Een triggerpoint kan verminderen door met je vinger cirkels te draaien over de triggerpoint. Binnen een minuut zul je merken dat een speldenknop als boter wegsmelt. De triggerpoint is minder geworden, nog niet helemaal weg. Het lichaam hoort het laatste beetje op te ruimen.

Zelf masseren

Als je een triggerpoint voelt waar je zelf niet bij kan, dan kan je gebruik maken van bijvoorbeeld een tennisbal in je rug. Die kan je gebruiken om over de gevoelige plek te draaien, te masseren.

Professioneel masseren met triggerpoint therapie

Laten masseren door een sportmasseur kan zorgen dat je triggerpoints verminderen, zodat je lichaam kan zichzelf kan herstellen. Je lichaam kan veel zelf herstellen, maar als een triggerpoint te groot is, dan heeft het lichaam hulp nodig om de triggerpoint te verwijderen.

In de sportmassage wordt de gewenste massage gegeven, waaronder triggerpoint therapie. Er wordt gekeken wat de echte oorzaak is van een triggerpoint.

Maar jij kan zorgen dat er minder triggerpoints bij komen.

Hoe kan je triggerpoints voorkomen?

Veel mensen zijn vatbaar voor ontwikkelen van triggerpoints. We weten dat een verkeerde houding, kortdurige of langdurige overbelasting van spieren, stress kan zorgen dat triggerpoints ontstaan.

Regelmatige lichaamsbeweging, voldoende nachtrust, voldoende ontspanning en gezonde voeding verminder het risico.

Tijdens sporten creëer je bewust een overbelasting van je spieren, denk maar aan een statische squat. Al is dit maar minder dan een minuut. Je spieren staan op spanning, moeten hard werken en afvalstoffen worden niet snel afgevoerd. Vooral als je daarna doorgaat naar andere statische oefeningen. Zorg dat je zo snel mogelijk je spieren weer kan ontspannen, beweeg dat de doorbloeding hersteld wordt. Een goede training is om na een overbelasting, een statische houding weer een oefening te hebben waarbij juist de belastte spieren bewogen worden, zodat de doorbloeding weer stroomt.

Ook cooling down van die spieren is van groot belang. Je hartslag na inspanning weer tot rust brengen, je spieren rekken en strekken zorgt dat de afvalstoffen na inspanning snel en voldoende worden afgevoerd voordat triggerpoints kunnen ontstaan.

Voeding

Je spieren hebben voedingsstoffen nodig om goede energie te kunnen leveren. Goede voeding zorgt voor minder afvalstoffen, minder triggerpoints.

Eiwitten zorgen voor een goede verbranding met minder afvalstoffen

Magnesium zorgt voor transport en opname van voedingsstoffen en energie in het lichaam. Het zorgt dat je spieren goed kunnen functioneren en ontspannen.

Water, vitamine D en vitamine C zorgen voor een goede werking van je spieren.

Referenties

Recommended Articles

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[instagram-feed]